Necesitatea intretinerii si curatarii hotei, a filtrelor antigrasime, a sistemului de evacuare si a ventilatorului este dovada bunei functionari a acestora. In plus, necuratarea lor creaza un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor si izbucnirea incendiilor, datorita acumularilor de grasime. De asemenea, neefectuarea acestor intretineri conduc la colmatarea tubulaturii, diminuand drastic eficienta sistemului de evacuare a poluantilor rezultati in urma procesului de preparare al mancarurilor. Frecventa de curatare poate sa varieze dar nu se va realiza mai rar de o data la trei luni, in conformitate cu norme legale in vigoare. Astfel, curatarea completa a sistemelor de exhaustare este obligatorie.
O instalatie minimala de ventilatie a bucatariilor comerciale trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele echipamente profesionale:
1. Hota profesionala din inox pentru captare prevazuta cu filtre antigrasime (preferabil tip labirint, din inox, pentru ca sunt lavabile), canal colector si robinet de scurgere a grasimilor. Hotele profesionale sunt de mai multe tipuri: Hote de perete, hote central, hote cubice, hote cu inductie, hote echipate cu sisteme pentru stingerea incendiilor, etc. O hota eficienta are latimea mai mare sau cel putin egala cu a echipamentelor pe care le deserveste si deasupra carora este montata.
2. Ventilator aspirant pentru extractia si evacuarea poluantilor/grasimilor rezultate in urma procesului de preparare al mancarurilor. Pentru hotele profesionale destinate bucatariilor comerciale unii specialisti recomanda utilizarea ventilatoarelor externe (montate in afara bucatariei) al caror rotor sa fie echipat cu palete rare orientate spre inapoi, impiedicand astfel depunerea grasimilor si facilitand curatarea acestora. Atat ventilatoarele interne cat si cele externe sunt construite special pentru a functiona in conditii de temperatura ridicata si suporta, in general, cel putin 65-70 grade Celsius la functionarea continua.
3. Tubulatura aferenta evacuarii aerului viciat incarcat cu aerosoli si particule de grasime.
Curatarea hotei profesionale din inox
Recomandam ca hota sa fie curatata atat pe partea interioara cat si exterioara la intervale scurte de timp (2-3 zile). Se vor folosi detergenti si substante decolmatoare profesionale si apa la temperatura de cel putin 40 grade Celsius. Inainte de a incepe curatarea partii interioare a hotei, este necesar sa scoateti filtrele antigrasime, sa deschideti robinetul de scurgere (pozitionat pe traseul canalului colector) si sa fixati un furtun la capatul acestuia, prin intermediul caruia se vor scurge rezidurile rezultate in urma spalarii. Celalalt capat al furtunului trebuie conectat la un recipient colector (bidon, galeata, etc.).
Curatarea filtrelor antigrasime tip labirint
O atentie sporita trebuie acordata filtrelor antigrasime, care au rolul de a retine vaporii grasi. Folosirea acestor filtre garanteaza prelungirea duratei de viata a ventilatorului si diminiuarea gradului de colmatare a tubulaturii. Acestea trebuie sa fie curatate periodic folosind detergenti recomandati de producator, solutii decolamatoare si jet puternic de apa calda. Nu este recomandata functionarea hotei profesionale fara filtre antigrasime atasate.
Curatarea tubulaturii
Canalele de evacuare a poluantilor, sau tubulatura, se inspecteaza periodic la interior si cel putin o data la 2 ani se curata. Procedeul de curatare al tubulaturii depinde de gradul de colmatare, arhitectura si dimensiunile acesteia. Curatarea se face folosind solutii decolmatoare si detergenti pentru indepartarea grasimilor cu ajutorul unor aparate de profil. Va recomandam sa apelati la firme specializate pentru aceasta operatiune.
Curatarea ventilatorului hotei
Atunci cand ventilatorul functioneaza in conditii propice acumularii de praf si grasime va trebui verificat cu regularitate. Intretinerea consta in curatarea suprafetelor de praf, grasime cu ajutorul unui curatator sub presiune folosind solutii decolmatoare. Se vor verifica si suruburile, bucsele, lagarele, intinderea curelelor (unde este cazul) si ungerea. Rotorul trebuie si el curatat pentru ca datorita depunerilor de grasimi se poate dezechilibra intervenind astfel frecari intre partile componente si defectand ventilatorul.
Cine poate realiza curatarea?
Pentru a avea un sistem de ventilare care sa functioneze la intreaga capacitate, este nevoie de o curatare completeta deoarece grasimea depusa in hota, pe ventilator si in interiorul tubulaturii, este foarte periculoasa. Anumite operatiuni usoare, precum curatarea superficiala a hotei sau a filtrelor, pot fi efectuate in regim propriu dar, va recomandam sa apelati la firme specializate din domeniu pentru o curatare de ansamblu.
Ai intrebari legate de intretinerea sistemului de ventilatie al unei bucatarii comerciale sau doresti sa achizitionezi echipamente noi la preturi de producator? Contacteaza-ne si iti raspundem prompt cu toate informatiile solicitate. Vei ramane surprins de preturile noastre mici!